Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Wat is hennep?
Hennep is een milieuvriendelijke vezelplant. Het heeft weinig water nodig om te groeien en geen herbiciden of pesticiden. Hennep is supersterk, antibacterieel, UV bestendig en thermo-regulerend. Het is slijtvast; het slijt in en met de tijd wordt het zachter.
Hennep wordt onder andere gebruikt door het duurzame kledingmerk Thought.
Hennep is milieuvriendelijk
- Hennep heeft weinig water nodig en groeit op allerlei bodems. Dus zelfs wanneer er droogte is, zal hennep bloeien en dat in slechts vier maanden.
- Hennep heeft geen of weinig kunstmest nodig, De wortels van de hennepplant dringen erg diep in de grond om hun voedingsstoffen te halen. Dit voorkomt ook erosie.
- Hennep heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig tegen onkruid. Door het dichte bladerdek groeit er geen onkruid.
- Hennep heeft weinig last van insecten en wordt geteeld zonder pesticides.
- Hennep is een van de snelst groeiende gewassen. Vier maanden na het planten kan er al geoogst worden.
- Hennep levert dubbel zoveel vezels per hectare op dan katoen en kan vaak meerdere keren per jaar geoogst worden.
- De teelt van hennep verbetert het land van de boer. Veel boeren roteren hun gewassen om het beste uit hun veld te halen. Hennep is hiervoor uitstekend geschikt. Hennep verbetert de kwaliteit van de bodem en maakt de grond los en luchtig.
- Hennep vermindert het stikstofgehalte in de grond en helpt bij het terugdringen van het broeikaseffect.
- Als een kledingstuk niet meer te repareren is, kan het op de composthoop gegooid worden. Het zal natuurlijk afbreken, alhoewel het aan te bevelen is om het eerst in stukken te scheuren of te snijden om het composteerproces te versnellen.
De voordelen van hennep kleding
Hennep is antibacterieel
Dankzij haar natuurlijke eiwitstructuur en het vermogen om vervelende bacteriën af te weren, is hennep geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
Hennep is UV bestendig
Hennep kan schadelijke zonnestralen filteren tot factor 15. Het kan tijdens de fabricage aangepast worden om te beschermen tot factor 50, de maximaal beschikbare zonbescherming.
Hennep is thermo-regulerend
Hennepkleding heeft, net zoals bamboekleding, het slimme vermogen om te weten wanneer je het een beetje te koud of te warm hebt. Hennep reageert op wat je lichaam nodig heeft.
Hennepvezels zijn super sterk
Hennepvezels zijn 10 keer sterker dan katoenvezels, waardoor hennepkleding sterk is en lang meegaat. Hennepkleding behoudt zelfs na veel wasbeurten zijn kracht.
Nadeel van hennep is dat hennepstof vaak stugger is
Daarom wordt hennep vaak gemixd met biologisch katoen. Zo ontstaat een stof die zacht aanvoelt en toch sterker is dan katoen.
Hennepkleding is makkelijk te onderhouden
De stof neemt niet snel vlekken op, waardoor de kleding minder vaak moet gewassen worden. Dat wassen gebeurt op 30 graden en de kleding wordt op den duur door het wassen zachter. Hennepkleding droogt snel.
De geschiedenis van hennep
Hennep is een van de oudste vezelplanten. In China werd 5000 jaar geleden al hennep verbouwd; de vezel werd verwerkt tot textiel en het zaad werd gebruikt als voedsel. Vanaf de middeleeuwen werd hennep ook een belangrijke gewas in Europa.
Hennep werd veel toegepast in de scheepvart. Ontdekkingsreiziger Christopher Columbus gebruikte hennep voor de touwen en zeilen van zijn boot. Door de concurrentie van de synthetische plastic industrie wordt er steeds minder hennep verbouwd.
De meeste hennep voor kleding komt nog steeds uit China. Het oogsten en verwerken gebeurt vooral in kleine familiebedrijven en is veelal handwerk.
Hennep en wiet ‘Cannabis sativa’ is de wetenschappelijke naam van hennep. Er zijn ca 2.000 cannabis soorten en de meeste bevatten minder dan 0,2 % THC of ‘tetrahydrocannabinol’, de werkzame stof in marihana of wiet. Zo een laag percemtage is ongeschikt om er wiet van te maken. Hennep die gebruikt wordt voor wiet bevat tussen de 2 en 20% HTC. Wiet gebruikt de bloemen van de hennepplant. Voor kleding worden de vezels uit de stengels van de hennep gebruikt.
De verwerking van hennep
-
Na het oogsten is de eerste stap het repelen. Daarbij wordt het zaad gescheiden van het stro
-
Daarna volgt het roten. Om de vezels los te maken van de stengels is er water of vocht nodig. De meest gebruikte methode is het ‘dauwroten’: de hennep op het land laten rotten en de dauw zijn werk laten doen. Het kan ook door de hennep in baden te doen of met chemische processen waarbij enzymen gebruikt worden.
-
De volgende stap is het braken: in hennepbeukmolens of braakmolens worden de houtige delen van de hennepstengels gebroken.
-
Bij het zwingelen worden de vezels van het hout gescheiden.
-
Dan volgt het hekelen: de lange vezels worden over kammen getrokken waarna de vezels gesponnen worden tot garen.
-
Tenslotte wordt het garen geweven of gebreid tot stof.